Om oss

Danne Gustafsson

 

Jobbar på FHTE (Försvarsmaktens Hundtjänstenhet) men har många års erfarenhet som väktarhundförare och anlitad figurant på olika skyddsläger, bl.a. Luda, Heby och i egen regi. Danne har även genomgått Rikspolisstyrelsens utbildning för utbildare av väktarhundförare.

Danne har tävlat på elitnivå i skydd med Lei-Anns Åke men efter att Åke skadats allvarligt och inte längre kan gå som tävlingshund har han börjat träna upp sin nya hund Lei-Anns Dunder.

Dannes egna ord (2014):
Mitt hundintresse föddes på allvar i samband med min värnplikt -95 där jag tjänstgjorde som hundförare. Där kom jag i kontakt med världens idag vanligaste tjänstehund schäfern samt några enstaka retrievers, labrador mm. Under denna tid fick jag bl.a. föra den gamla typen av vakthund även kallad ”hangarhund” bla en mörk schäferhane som kunde bli arg på riktigt och som endast lät sig hanteras på sina villkor. Hunden som jag hanterade mestadels var en tjänstehund 3 enligt den gamla utbildningsgraden. Det var en kraftfull hane med en rejäl kamplust. Den här tiden var mycket lärorik och gav en ganska bra grund att stå på. Det var även där som jag blev bekant och sedermera vän med min mentor Hans Karlsson. Hans har den där känslan för hunddressyr som många drömmer om, hans förmåga att läsa och föra hund är nästan overklig det måste upplevas för att förstås. Hans visade även detta på tävlingsbanorna bla med flera SM tecken inom spår och bevakning på -80 och 90-talen.
Av honom har jag fått många goda råd genom åren.

Efter min värnplikt utbildade jag mig till väktare och fick efter endast ett halvår möjligheten att utbilda mig till hundförare. Utbildningen hölls då av RPS hundenhet i Tullinge och kursledare var Harry Nilsson. Under min mina första år som väktare kom jag även i kontakt med Kenneth Törnqvist på Luda Hundskola i Järbo där jag vidareutbildade mig som träningsfigurant och fick lära mig grunderna inom svenskskydd m.m. På Luda var jag sedan aktiv som skydds figurant i flera år. Fick också förmånen under den här tiden att figurera en del för Gävle polisens hundar under ledning av hundbefäl Ingemar Hagelin, en mycket kompetent dressör och hundförare.
För ca två år sedan gick jag kursen som utbildare av väktarhundförare hos polisens centrala hundenhet i Karlsborg.

Har under åren varit aktiv inom brukshundklubben och tävlat en del framförallt inom skyddshund gruppen flitigast har jag varit med min nuvarande tjänstehund Lei-Anns Åke. Mer om mina/våra nuvarande och tidigare hundar kan du läsa om under respektive hund på sidan.

De senaste åren har jag kommit i kontakt med mondioring genom vår vän Joris i Belgien och min första kontakt med ringsport blev en knäskål ur led när Joris tävlingshund Kukay’s Xjules provade min balans i ett stenhårt angrepp mot benet.. 
Jag blev dock inte avskräckt och har sedan dess fortsatt att figurera en del både i Belgien och här hemma.

//D